Характеристики та маркування металопрофілю

Покупці, які вирішили самостійно придбати профнастил, не завжди володіють необхідним досвідом та знаннями. А завдання це відповідальне та важливе. Так як металопрофіль відноситься до універсальних будівельних матеріалів, багатьом доводиться зіштовхуватися із необхідністю його купівлі для спорудження огорожі, невеликих будівель, навісів. Що потрібно знати, щоб придбати якісний матеріал?

Основні характеристики металопрофілю

Головна перевага даного матеріалу — його багатофункціональність. Але для різних сфер використання потрібно купувати будматеріал різного маркування, тільки так можна впоратися з поставленим завданням. Характеристики матеріалу залежать не тільки від його марки, але й від виробника.

У деяких випадках естетичний вигляд металопрофілю має більше значення, ніж технічні характеристики. Все залежить від того, для чого саме планується використовувати профнастил.

Ще один важливий фактор — термін експлуатації. Чим якісніше матеріал, тим довше він буде служити. Максимальний термін експлуатації металевого профілю — 40 років. Цей будматеріал коштує дорого, тому якщо в планах відсутнє користування тимчасовою спорудою або парканом майже півстоліття, недоцільно робити настільки дорогу купівлю.

При виборі профнастилу слід враховувати наступні характеристики:

  • Товщина листа. Цей показник варіюється у межах 1,35 — 1,0 мм. Чим лист товщий, тим матеріал міцніше. Однак варто враховувати та передбачати сферу застосування. Якщо це паркан, то досить товщини 0,4-0,45 мм. А для даху вже потрібен показник 0,55-0,7 мм;
  • Оцинковка. Кількість цинку на метр квадратний — дуже важливий показник. Захисний шар попереджає пошкодження металу вологою. Товщина оцинковки також впливає на ціну. Тому вибираючи металопрофіль для огорожі досить 190-225 грам на м², а вже для даху цей показник повинен бути в межах 225 -275 грам на м²;
  • Покриття полімером проводиться для захисту поверхні від корозії. Воно буває матовим або глянцевим. Особливих відмінностей між ними немає ні в ціні, ні в якості. Вибір залежить тільки від естетичних вимог.

Ці показники можуть зорієнтувати покупця, наскільки довго та якісно буде служити покриття.

Що означають марки профнастилу

Класифікація металопрофілю здійснюється за видами та марками. Виділяють три види профнастилу, кожен із яких поділяється на 5 марок. Якщо вам потрібно купити цей будматеріал, необхідно розуміти, що означають числа та літери.

ПС8 — марка профнастилу, яку з легкістю прочитає будь-який професіонал. ПС означає, що профіль призначений для облицювання стін. Його ще використовують у будівництві парканів. 8 — це висота хвилі (гофри). Якщо говорити про металопрофіль то гофра має форму трапеції. Чим показник вищий, тим жорсткіше лист. Це означає, що таке облицювання витримає різні механічні дії, такі як вітер, або інші впливи.

При купівлі профілю https://psm-profile.com.ua/ необхідно буде володіти цими знаннями, більш детально про характеристики певного виду можна дізнатися у консультанта.