Сучасні неткані покривні матеріали

Геотекстиль – це термін, який найчастіше зустрічається в будівельній галузі, а також при земляних роботах та інших роботах у саду та промисловому виробництві. Це не один, а цілий ряд матеріалів, які можуть бути виготовлені з різних матеріалів і різними способами.

Це плоский водопроникний матеріал із синтетичного або натурального текстильного матеріалу. Він може бути нетканим, тканим чи трикотажним та використовується в контакті із землею або іншими матеріалами. Іноді ці ж матеріали називають ще агротекстилем (для сільського господарства) або екотекстилем (для озеленення та сільського господарства), але виготовляються вони виключно з натуральних матеріалів, що повністю розкладаються.

Він може виконувати різні функції, наприклад, розділяти або захищати різні шари, діяти як фільтруючий або дренажний шар, або служити армуючим шаром. Призначення окремих видів матеріалу вказується кольором. Найбільш поширені білий, чорний, коричневий та зелений. Білі добре відображають сонячні промені, чорні поглинають їх і таким чином зберігають під собою вищу температуру, ніж білі. Залежно від матеріалу вони або тимчасові, або термін їх експлуатації обчислюється десятками років.

У будівельній сфері вид та спосіб використання текстилю зазвичай визначається проектом чи вивіреним будівельним регламентом. Тут найчастіше зустрічається геотекстиль із штучних матеріалів. Функціонально вони зазвичай поділяють окремі шари матеріалів або підвищують їх несучу здатність. Там може застосовуватися не тільки геотекстиль з певними параметрами, такими як грамаж (вага на квадратний метр), міцність на розтяг та опір розриву. Також важливими є водопроникність та стійкість до засмічення.

Області застосування

Кокосова сітка зі 100% кокосу служить захистом укосів від ерозії. Цей натуральний продукт захищає насадження на крутих схилах. Служить тимчасовим протиерозійним захистом з терміном служби до 5 років, зміцнює поверхню на схилах без рослинного покриву, яким загрожує поверхневий стік, також може застосовуватися на берегах ставків, озер та невеликих водотоків. Після розкладання стає добривом (продається в рулонах).

Текстиль використовують і в садівництві, він перешкоджає проростанню бур’янів, його кладуть на землю і присипають, наприклад шаром кори, культурні рослини витягують через прорізані отвори.

Геотекстиль ИНЛЕТ застосовується для захисту бетонних, розчинних та інших матеріалів від негоди (промерзання, спека, вимивання цементу з бетону під час дощу тощо).

Спосіб виробництва визначає ці властивості. Наприклад, трикотажний геотекстиль підходить для найбільш навантажених конструкцій. Неткані матеріали мають нижчу міцність на розтяг, але пластичніші. Неткані матеріали мають більш високу водопроникність при вертикальному впливі і здатні проводити воду в площині. Як армуючий шар підійде тільки тканий, а як дренажний шар – тільки нетканий.

Геотекстиль відіграє важливу роль в ізоляційних роботах, наприклад при будівництві зелених дахів, а також у дренажі земель. Вони також фіксують новостворені схили від ерозії – це може бути натуральний, який поступово розкладатиметься, оскільки його зміцнюючу роль візьме на себе зелень, що укорінилася, на схилі. У саду геотекстиль може захистити рослини від заморозків, шкідників та інших негативних впливів, підтримувати вологість у квітниках або перешкоджати зростанню бур’янів. Дуже часто вони є основою під садові ставки або басейни.