Як відбувається установка сонячних панелей?

Будівництво сонячної електростанції — відповідальна справа, в котрій немає місця для помилок. Спеціалісти, такі як https://eco-tech.com.ua/, давно вже знайомі з усіма важливими особливостями установки сонячних панелей, але якщо ви бажаєте все зробити власними силами, краще наперед ознайомитись з основними принципами та порадами.

Розташування, орієнтація та кути

Якщо відкинути, як надто складне та дороге, питання встановлення спеціальних трекерів, основною задачею при встановленні сонячної батареї буде забезпечення якомога довшого та ефективнішого світлового потоку протягом усього дня. Для цього варто зосередитись на дотриманні трьох основних принципів:

  • Розташування полів сонячних батарей у місцях, що виключають можливість затінення. Якщо поруч з сонячною електростанцією будуть знаходитись високі дерева чи будівлі, перевірте наперед, створюватимуть вони тінь на панелях чи ні. Важливо пам’ятати, що будь-яке затінення сильно знизить ефективність електростанції.

  • Орієнтація на південь. Тут все просто — чим точніше сонячні панелі орієнтовані на південь, тим кращий результат. І навпаки — навіть невеликі відхилення від південного напрямку призведуть до помітної різниці у результатах за рік.

  • Кути нахилу мають бути оптимальними для відповідної широти чи, принаймні, близькими до оптимального значення. Звичайно, можна вирахувати ідеальний кут за поширеною формулою “географічна широта х 0,76 + 3.1°”, але краще зекономити час та зусилля, прийнявши той факт, то на території України кути нахилу панелей від 35° до 45° є прийнятними.

На чому встановлювати?

Після того, коли ви визначились як треба встановлювати сонячні батареї, варто подумати, де саме їх краще розташувати. Насправді, варіантів тут не так вже й багато:

  • Дах. Класичний варіант, що має декілька обмежень. Наприклад, дах може мати зовсім далеку від ідеальною орієнтацію чи не оптимальний кут нахилу. Втім, в останньому випадку все можна вирішити монтуванням на трикутниках.

  • Наземні конструкції. Якщо вистачає вільного простору, це просто прекрасний варіант. Вам знадобиться тільки досвід у закладенні фундаменту та достатня кількість корозійно стійкого, алюмінієвого чи оцинкованого сталевого, профілю.

  • Навіс. Такий собі “середній” варіант, що дозволяє обходити обмеження перших двох.

Головне, що вам знадобиться при будівництві сонячної електростанції — уважність до деталей, адже ви створюватимете джерело пасивного доходу на десятиліття!