Як зробити дерев’яну ванну своїми руками

Сучасна ванна кімната, заповнена технологічною сантехнікою і оформлена в стилі ганьби-тік, далеко не всім здається ідеальною. Сьогоднішній ритм життя – це суєта і швидкість, тому у більшості з нас іноді виникає бажання розслабитися в спокійній обстановці. Одне з найпопулярніших місць для релаксації – спа-салон, де можна неспішно провести навіть цілий день, присвячуючи годинник тільки собі. До речі, облаштувати подобу салону можна і вдома, оформивши санвузол в екологічному стилі і встановивши в ньому купель з дерева. Нижче ми обговоримо, як зробити дерев’яну ванну своїми руками та як створити у своєму будинку справжній куточок затишку та комфорту.

ПЛЮСИ І МІНУСИ ВАННИ З ДЕРЕВА
Перед тим, як розпочинати спорудження дерев’яної чаші, варто обговорити переваги та недоліки такої конструкції. Для виготовлення ванн використовується не будь-яка деревина, а тільки та, що має підвищену вологостійкість. Звичні недорогі породи для цього не підходять, вам потрібно придбати дошки тика, горіха, кедра, дуба або модрини. Якщо хочеться додати інтер’єру екзотики, використовуйте деревину венге або махагон. Ці породи не псуються навіть від постійного контакту з водою, не схильні до гниття і розвитку цвілі, на них не селиться грибок і не розвиваються бактерії. Важливо, що зазначені породи деревини пластичні, їх можна конструювати купелі обтічних форм.

Підвищити практичність дерев’яних ванн допомагають і сучасні матеріали. Різні просочення і лаки підсилюють стійкість дерева і дозволяють експлуатувати оригінальну купіль набагато довше.

Які ж ще переваги мають ванни з дерева, крім естетичної привабливості? Насамперед, це особливі відчуття під час водних процедур. Торкатися обробленої дерев’яної поверхні, натуральної та теплої, набагато приємніше, ніж відчувати тілом холодний метал або пластик. Крім того, деревина, навіть оброблена лакофарбовими матеріалами, має лікувальні властивості та здатна надавати ароматерапевтичну дію. Ну і, звичайно ж, не потрібно забувати про те, що дерево – матеріал природний, тому така ванна екологічна і не зашкодить навіть малюкам і людям з ослабленим здоров’ям.

Якщо ви наважитеся на виготовлення своїми руками ванни з деревних порід, то майте на увазі, що така купіль має і деякі недоліки. Насамперед, це підвищена чутливість поверхні ванни до зовнішніх впливів. Вам доведеться відмовитися від купання у чаші тварин та прання – під час цих процедур дерево легко пошкодити. Також необхідно буде прискіпливо вибирати засоби для душу, оскільки деревина вбирає запахи і згодом може придбати стійкий аромат, який не завжди приємний. Ще один фактор, який обов’язково потрібно врахувати, – вередливість дерева. Агресивні засоби для прибирання, щітки, будь-які гострі предмети не підходять для миття дерев’яної ванни. Купіль з деревини треба регулярно провітрювати і не допускати застою води, також не рекомендується приймати дуже гарячі ванни.

Особливістю ванни з дерева, яку часто не беруть до уваги, є необхідність встановлення на певній відстані від стін. Для максимального провітрювання потрібно забезпечити доступ повітря до всіх поверхонь, включаючи зовнішні. Якщо ваш санвузол великий, найкраще поставити ванну в середині кімнати. Якщо розміри приміщення скромні, потрібно передбачити зазори шириною 10 см між самою ванною і стінами.

ТЕХНОЛОГІЯ СТВОРЕННЯ ВАННИ З ДЕРЕВА
Насамперед вам потрібно запастися деревиною. Намагайтеся вибирати дерево доросле і щільне, що не має сучків, саме такі якісні дошки найбільше підходять для збирання купелі. Також вам будуть потрібні бруски з тієї ж породи, що підходить для дерева клей і лак або емаль для обробки поверхні. Не забудьте про герметизуючий склад, цвяхи та теслярський інструмент.

ПІДГОТОВКА ДЕРЕВИНИ
Процедури підготовки – найтриваліший етап у справі власноручного створення купелі. Але від ретельності підготовки залежатиме якість конструкції, тому приділіть попередньої обробки достатньо уваги. Отже, наріжте дошки потрібної довжини згідно з проектом ванни, а потім добре відшліфуйте їх. Ви можете провести ручне шліфування наждачним папером, але це займе у вас дуже багато часу, тому зручніше скористатися шліфувальною машинкою. Досягніть ідеальної рівності поверхні дощок.

ЗБІРКА КУПІЛІ
Найбільш зручна форма купелі – обтічна, але зробити таку конструкцію без достатнього досвіду дуже складно. Якщо ви не маєте навичок, то доцільно зупинитися на прямокутній ванні, доповнивши її покупним вигнутим ложем.