Як зробити душову кабіну з плитки

Душові кабіни за популярністю сьогодні практично зрівнялися із традиційними ваннами. Але установка душової кабіни означає, що вам доведеться завжди за нею доглядати, стежити за роботою всіх агрегатів, іноді проводити профілактичне обслуговування. Не варто забувати і про те, що якісна кабіна – задоволення не з дешевих, а габарити більшості моделей не дозволяють встановлювати їх у маленьких ванних кімнатах та суміщених санвузлах. Як же бути тим, хто щоранку починає з пробуджуючого душа, а щовечора завершує повільним обмиванням під розслаблюючими струменями води? Для таких любителів водних процедур є просте та бюджетне рішення – душова кабіна з плитки, обладнана своїми руками.

ПЛЮСИ САМОДЕЛЬНОЇ ДУШОВОЇ КАБІНИ З ПЛИТКИ
Така конструкція відрізняється простотою, але має достатню функціональність і забезпечує повноцінне купання власнику. Саморобна душова кабіна:

надійна за рахунок відсутності складних технічних приладів та мінімуму рухомих частин;
зручна через відкритість всіх частин та доступність їх для прибирання;
міцна, так як плиткове облицювання – дуже довговічний варіант обробки;
естетична завдяки величезному асортименту кахлю в магазині, що дозволяє створювати декор унікальний та відповідний вимогам господарів;
практична, оскільки дає можливість за потреби встановити додаткове обладнання.
Але треба мати на увазі, що пристрій душової кабіни з плитки передбачає непрості підготовчі роботи та певні складнощі при підключенні до каналізації. Однак за наявності деяких навичок та ретельного дотримання інструкцій це питання легко вирішити. Знаючи, як правильно підготувати приміщення, здійснити гідроізоляцію, укласти плитку, ви самостійно в найкоротший термін облаштуєте зручну кабіну у своєму санвузлі.

ПІДГОТОВКА ДО СТВОРЕННЯ КАБІНИ
Перед тим, як почати облаштовувати кабіну, визначтеся, який варіант найбільше доречний у вашій ванній кімнаті. Це може бути:

Душовий куточок, у якому дві стіни ванної будуть служити стінками душовою. У найпростішому варіанті ці дві стіни фіксується пряма чи радіусна штанга, де вішається душова фіранка. Можна розташувати штанги під кутом, щоб мивна мала форму прямокутника або квадрата. Трохи більш складне рішення – встановлення пластикових або скляних дверей (прямих чи радіуних). Вибір конструкції дверей залежить від ваших уподобань, але розстібні вважаються більш надійними та легкими в обслуговуванні.
Три перегородки зі стін, облицьованих кахлем. Їх також можна доповнити або фіранкою або дверима.
Одна стаціонарна перегородка – стіна санвузла, доповнена пластиковими або скляними перегородками та дверима або фіранкою.
Також вам одразу слід визначитися з піддоном. І тут є такі рішення:

душова без піддону;
кабіна з подіумом із плитки;
мийна з бортиком, спорудженим з бетону або цегли та облицьованим кахлем;
встановлення готового піддону.
Як правило, на момент створення душової кабіни в санвузлі стіни вже оздоблені плиткою або мозаїкою. Бажано ще на етапі облицювання визначитися з місцем розміщення душової кабіни та використовувати для затирання міжплиткових швів склад на епоксидній основі. Оскільки стіни постійно контактуватимуть з водою цементне або бетонне затирання з часом можуть потріскатися, а епоксидне затирання навіть від тривалого і регулярного впливу вологи не страждає.

ЯК ЗРОБИТИ ДУШОВУ КАБІНУ З ПЛИТКИ БЕЗ ПІДДОНУ
Кабіни та душові куточки без піддону – не екзотика. Саме такий варіант використовується у фітнес-центрах, громадських лазнях, басейнах. Його головна перевага полягає в надзвичайній простоті догляду, а додатковим плюсом є зручність для людей похилого віку та людей з обмеженими здібностями – зайти в таку кабіну за рахунок відсутності порога нескладно. Зазначимо, що таке рішення вигідніше для великих санвузлів, у маленькому приміщенні воно не виглядатиме.

Найкраще задуматися про спорудження кабіни без піддону ще під час будівництва, оскільки всі комунікації мають бути втоплені у підлогу. Послідовність робіт у цьому випадку така:

Зачищає підлогу від старих покриттів. Необхідно дістатися до основи з бетону, щоб створити максимально надійну ізоляцію.
Здійснити власне гідроізоляцію, використовуючи руберойд та бітумну мастику для фіксації швів.
Змонтувати слив.
Зробити нову бетонну стяжку. Тут важливо врахувати, що для більш активного витікання води та запобігання утворенню калюж потрібен невеликий ухил у бік зливу. Занадто великий кут нахилу робити не потрібно – у цьому випадку стояти в кабіні буде некомфортно. Майстри пропонують орієнтуватися на показник нахилу 5-10 мм на погонний метр.
Після висихання стяжки викласти плитку, не забуваючи враховувати нахил до зливу.
Облаштувати мийну, додавши перегородки, дверцята, змішувач та ін.