Огірки – готуємо грунт, сіємо насіння

Вирощування огірків у відкритому ґрунті вимагає дотримання багатьох тонкощів. Що ж необхідно врахувати, щоб отримати міцні і здорові сходи?

Ця теплолюбива культура любить світлі ділянки, добре зволожений, дренаж і грунт, дуже вимоглива до поживних речовин. Тому місце для посадки огірків готують з осені.

При перекопуванні грядки добрива вносять з розрахунку відро органіки на 1 кв. м площі. В результаті грунт набуває потрібну структуру, стає вологоємким, теплим. При відсутності гною вносять по 40 г суперфосфату і 25 г калійної солі.

Насіння огірків зазвичай сіють у відкритий грунт на початку травня лише після того, як мине загроза появи заморозків, та середньодобова температура повітря вже не опускатиметься нижче 8°С.

Обробка насіння перед висіванням

Перед посівом насіння замочують і прогрівають, за винятком обробленого насіння, яке вже готове до посадки на розсаду. Замочують насіння в марлевому мішечку в плоскому посуді протягом 12 годин, потім при температурі 20°С насіння прогрівають. Така підготовка дозволить поліпшити схожість, підвищити стійкість рослини до різноманітних хвороб.

Посів насіння

Сіють огірки в лунки квадратно-гніздовим способом (70х70 см). Лунку роблять глибиною 30 см, на дно закладають гній, присипають його землею. У готові ями кладуть кілька насіннин огірків і присипають вологим грунтом. Глибина посадки – 2 см, перші сходи з’являються через тиждень. Після того, як паростки трохи зміцніють, лунки оглядають, а зайві рослини видаляють.

При пересиханні грунту різко знижується врожайність культури, сповільнюється ріст, погіршуються смакові якості плодів. При перезволоженні грунту огірки починають хворіти, коренева система їх загниває і відмирає. Полив краще здійснювати відстояною або прогрітою водою. Для збільшення пагонів і врожайності огірки старих сортів прищипують після появи четвертого листка. Якщо в процесі росту в рослини оголилися коріння, їх потрібно акуратно присипати землею.

Підгодівля

Підгодовувати огірки починають через 2 тижні після появи сходів. Із-за особливостей кореневої системи віддають перевагу рідким підкормкам слабкої концентрації. У період зростання під корінь вносять розчин азотно-калійних добрив або нітрофоски (10 г на 1 відро води). Мінеральні та органічні підгодівлі чергують, проводять з інтервалом у 14 днів.

По матеріалам сайта buduemdim.com.ua