Як оформити інтер’єр у стилі mid-century modern

Стиль mid-century modern з’явився в Америці середини 1940-х: війна закінчилася, і людям хотілося зручних меблів, демократичних та життєствердних інтер’єрів. Назву стилю вигадала американська журналістка Кара Грінберг у вісімдесятих і описала його у своїй книзі «Mid-century Modern: Furniture of the 1950s».

Стиль mid-century modern з’явився в Америці середини 1940-х: війна закінчилася, і людям хотілося зручних меблів, демократичних і життєствердних інтер’єрів. Назва стилю придумала американська журналістка Кара Грінберг у вісімдесятих і описала його в своїй книзі «Mid-century Modern: Furniture of the 1950s».

Сьогодні модерн середини століття (як цей стиль іноді називають у нас) знову в моді, багато в чому завдяки неймовірно популярному на заході серіалу «Божевільні», де особливе місце відвели інтер’єрам Америки 1960-х. У чому ж особливість mid-сentury modern і як оформити інтер’єр у цьому стилі самостійно — розуміємось сьогодні.

ДНК стилю

Коли і де з’явився: США, 50–60-ті роки
Основа стилю: прості форми, плавні лінії, темне дерево, приглушена палітра, геометричні патерни
Яскраві імена: Чарлз і Рей Імзи, Гаррі Бертойя, Еро Саарінен, Арне Якобсон

5 правил оформлення інтер’єру в стилі mid-century modern

1. Планування має бути відкритим

Відкритий простір – основа планування житла цього періоду. Вітаються вікна в підлогу та мінімум перегородок. Для зонування використовуйте наскрізні стелажі, ажурні або розсувні перегородки.

2. В обробці робіть ставку на натуральні та демократичні матеріали

В інтер’єрах mid-century modern можна побачити багато темно-коричневого дерева: стеля, стіни, підлога часто обробляються саме ним. Ефект стилізованих декоративних панелей у дусі п’ятдесятих можна створити, обклеївши кілька стін шпалерами, що імітують дерев’яні поверхні.

Втім, поряд із використанням натуральних оздоблювальних матеріалів в епоху середини століття активно створюються й штучні. Mid-сentury modern – це в першу чергу про демократичність, тому сміливо використовуйте пробку, лак, фанеру, ламінат. Наш фаворит — ламінат Haro Дуб Портленд.

А ось венеціанська штукатурка, цегляні стіни, голі стелі з відкритою системою освітлення і будь-яка класика — табу.

3. Меблі повинні бути простої форми та високої якості

Відмінні риси меблів 50–70-х: плавні лінії, відмова від гострих кутів та обтічні форми. Меблеві легенди, створені в цей період — Eames Lounge Chair від Чарльза та Рей Імз, стільці від Арне Якобсена, Ієро Саарінена та Вернера Пантона, диван Marshmallow Джорджа Нельсона.

Окрім характерних для епохи mid-century modern предметів меблів на тонких, розставлених у різні боки ніжках, активно використовуються меблі з пластмаси та фанери. Це доступні і при цьому дуже податливі матеріали — те, що потрібно для створення вигинів стільців, столів, крісел, що відомі.

4. Приглушена палітра кольорів + геометричні патерни

Основна кольорова гама mid-сentury modern – це комбінації теплих охристих тонів, гірчичних, пляшкових, сливових. Шпалери Gentle Elegance оливкового або обліпихового кольору відмінно підійдуть для цієї стилістики.

А як акценти в інтер’єр можна включати геометричні патерни соковитих, але не надто активних тонів. Такі можна підглянути у Orla Kiely, Marimekko або Scion: ці бренди – великі шанувальники дизайну 50–60-х років. Паттерни того часу трохи іронічні, навіть дитячі: позначається вплив поп-арту наприкінці п’ятдесятих.

5. Світла має бути багато

На філософію mid-century modern вплинула естетика аеродинаміки. Саме тому багато моделей світильників нагадують космолети і блискучі літаючі тарілки: люстра – Vistosi SP BIANCA – типовий цьому приклад.