Краса недосконалості: 8 принципів вабі-сабі в інтер’єрі

Важко однозначно визначити, що ж таке вабі-сабі, адже кожна людина знаходить у ньому щось своє, природне та непідробне. Якщо перекладати з японської мови дослівно, то «вабі» – це невибаглива простота, а «сабі» – патина чи античний вигляд. У широкому сенсі вабі-сабі – це естетичний світогляд, коли людина цінує в навколишніх речах їхню природну красу з усіма властивими їм вадами. Якщо щось здатне торкнутися давно забутих струн вашої душі та викликати почуття світлої меланхолії, то це безсумнівно і буде вабі-сабі.

Ця японська мудрість вчить людей ставитись до життя простіше і знаходити прекрасне у звичайнісіньких речах. Коли ви востаннє просто насолоджувалися дивовижними краєвидами природи, відкинувши всі думки і з головою занурившись у навколишній світ? Саме це і пропагує вабі-сабі: дати людині розуміння того, що щоб побачити прекрасне, не обов’язково їхати за тисячі кілометрів у пошуках незвіданого, адже можна насолоджуватися звичними та недосконалими речами, відкривши в них цілий новий світ.

Світогляд вабі-сабі говорить, що справжність і автентичність важливіші за зайві прикраси. А естетичну цінність можуть представляти такі якості предметів як асиметрія, шорсткість, невибагливість, економність і, звичайно, природні вади. Ми виділили 8 основних принципів для оформлення інтер’єру у стилі вабі-сабі:

Натуральні матеріали

Необроблене дерево, природний камінь, а також звичайнісінькі бетон, скло, метал і бамбук – все це уособлює дари природи, а значить і дух вабі-сабі. Намагайтеся уникати пластику та навмисне штучних матеріалів з явним антропогенним характером. Нехай усе, чим ви оточите себе, буде істинно справжнім!

Також цей стиль вчить нас довговічності. Тому вибирайте відповідні матеріали, такі як дерево, шкіра, вовна та глина, щоб охопити природу у всій її красі. Якщо ви успадкували старий предмет меблів з невеликим зношуванням, виділіть його на видному місці в будь-якій кімнаті. Витриманий вигляд – достатній доказ того, що він пройшов випробування часом – один із основних принципів вабі-сабі.

Природна відтінкова палітра

Японці відомі своєю любов’ю до фарб природи. І, як ніщо інше, атмосферу вабі-сабі передає осінній ліс, що причаївся, і приглушене місячне світло. Отже, вам варто звернути увагу на нейтральні земляні відтінки у всьому їхньому різноманітті, спокійні синьо-зелені кольори, а також пастельні кремові та пісочні тони.

Предмети ручної роботи

Саме такі речі, які мають історію, здатні наповнити будинок душею. Коли предмети створюються вручну з індивідуальною увагою та турботою, вони вбирають у себе старання майстра, знаходячи власну ауру. Крім того, кожна така робота є унікальною. Популярний сьогодні глиняний посуд, створений вручну, стане модним доповненням будь-якої їдальні. Подібне сервірування столу чудово прикрасить будинок та органічно підкреслить відданість стилю вабі-сабі в інтер’єрі.

Порожнеча

Японська культура вчить тому, що необхідно відкинути все зайве, щоб побачити суть. Простіше кажучи, при облаштуванні свого будинку слід наголошувати на мінімалізм і функціональність. Це не означає, що ми не можемо дозволити собі ті чи інші речі, просто запитайте себе, чи дійсно вони вам так потрібні. А позбавившись зайвого вантажу, ми отримаємо відкритий простір, який дозволить вільно рухатися і дасть можливість природному світлу і свіжому повітрі краще наповнювати приміщення. Все це позитивно позначиться на продуктивності та розумових процесах.

Визначити, що вам не потрібно, досить просто. Складіть список речей, якими ви не користувалися останні півроку – це будуть перші кандидати на викид. Звичайно, пам’ятні та сезонні речі не беруться до уваги.

Досконала недосконалість

Будь-які природні недосконалості особливо цінуються філософією вабі-сабі. Будь то шорстка поверхня каменя, що розколовся, тріщини на пересохлій глині, патина на мідній фурнітурі або природні потертості на обробці – все це частина великого мистецтва, створеного протягом часу. Такі акценти лише підкреслять характер інтер’єру та стануть його унікальними прикрасами.