Як розширити площу квартири у багатоповерхівці

Перепланування, прибудова або освоєння частини горища можуть стати непоганою альтернативою купівлі нового житла. Але чи все так просто у питаннях переформатування житлової власності?

Кожна людина прагне покращити свої житлові умови. І той, хто не може дозволити собі придбати нерухомість, намагається змінити щось, хоч би просто освіживши її за рахунок ремонту чи перепланування.

У разі законодавство досі передбачає серйозні обмеження. І хоча тиждень тому, 25 червня, Кабмін схвалив законопроект, який передбачає значне спрощення процедури узаконення перепланування аж до скасування необхідності її офіційної реєстрації, до набуття ним чинності пройде ще якийсь час, коли діятимуть старі правила.

Що можна робити у власній квартирі

Так, якщо передбачається перепланування приміщень, у своїй квартирі ви, наприклад, маєте право поєднати ванну з туалетом і навіть коридором. А от якщо при цьому «захопити» частину кухні чи кімнати, проблеми будуть серйозні: їх площу можна зменшувати лише за рахунок утеплення чи оздоблення стін.

Для збільшення площі можливостей більше – комори, антресолі, перегородки, печі, каміни. Все це можна спокійно ліквідувати, а також прорізати додаткові дверні отвори в стінах, що не несуть. Можна переносити і технічні прилади та обладнання в рамках призначених для них приміщень, проте бажано, щоб цим займалися фахівці.

Цікава ситуація складається з балконами та лоджіями. Склити їх можна, якщо будинок не належить до історичних пам’яток, а от поєднувати з кімнатою або виносити туди батареї – ні.

Що у житловому приміщенні робити заборонено

Заборон набагато більше. Так, забороняються будь-які зміни конструкцій несучих стін та фасадів. Особливо це стосується квартир, розташованих на перших поверхах, – створення додаткових дверних отворів, прибудови поки що неможливі без отримання відповідних дозволів.

Заборонено розбирати звукоізоляційну систему підлог, оскільки це позначиться на акустиці всього будинку, особливо квартири, що знаходиться безпосередньо під ремонтом.

Не можна об’єднувати квартири по вертикалі – ні з повним, ні з частковим розбиранням міжповерхових перекриттів, тому зробити у звичайній багатоповерхівці дворівневі апартаменти легально неможливо.

Кріпити зовнішні елементи, на кшталт кондиціонерів чи антен, на «парадному» фасаді, що виходить надвір, також заборонено.

Чому і як варто вирішувати питання офіційним шляхом

Зрозуміло, всі ці правила та заборони можна проігнорувати, штрафи тут не надто високі – від 17 до 4,5 тис. грн., залежно від складності «порушення».

Рідкісні ускладнення пов’язані з ситуаціями, коли були порушені несучі конструкції, що призвело до зниження безпеки будівлі, її руйнування, повного або часткового. Якщо це супроводжується людськими жертвами, власника «неблагополучної» квартири можуть взяти під варту терміном до 12 років.

Найчастіше проблема з неофіційним переплануванням може «вийти боком» у разі, якщо таку квартиру захочуть обміняти, продати чи передати у спадок. Оскільки жоден офіційний орган, який займається подібними угодами, легальним способом не визнає документації на квартиру без змін, затверджених на державному рівні.

Юристи рекомендують отримувати офіційні дозволи на перепланування, якщо воно передбачає заборонені елементи. Але отримання дозволу – процедура дуже тривала та проблемна. Для цього потрібно буде обійти величезну кількість різних установ та отримати безліч довідок. І це лише на підготовчому етапі. Тому експерти рекомендують звертатися до спеціальних організацій, що дозволяють заощадити сили та час. Тож якщо йти офіційним шляхом самостійно, процес розтягується до року. Компанії, що спеціалізуються реалізації таких проектів, можуть скоротити його до 3-4 місяців. Коштують їхні послуги, щоправда, недешево – у середньому від 3 тис. доларів, залежно від характеристик об’єкта.

Другим етапом будуть власне проектні роботи, які можна замовити як державні, так і приватні архітектори або проектні бюро, які мають відповідні ліцензії. Готова проектна документація затверджується Головною архітектурою після проведення відповідних експертиз.

До речі, дозвіл сусідів на проведення робіт з глобального перепланування вашого житла також може бути потрібним.

Наступний етап – затвердження проектної документації районною адміністрацією, після чого можна приступати до будівельних робіт, після завершення яких потрібно запросити комісію з представників райадміністрації, пожежної служби, санепідемстанції, газової служби, ЖЕКу та інших контролюючих органів для підписання акта прийому об’єкта. І вже з актом можна йти в службу реєстрації (до кінця минулого року цими питаннями займалися БТІ) та отримати, зрештою, нові документи на житлоплощу.