Лампи та світло в дизайні

Клієнти, які звертаються до компанії за дизайном проекту, вже більш-менш знайомі з тим, що він повинен утримувати. У рунеті купа інформації про те, яким має бути грамотний дизайн-проект, і що до нього входить. І, незважаючи на цю велику кількість інформації, є моменти, які можуть вислизнути від вашої уваги, тому що дизайнери часто нехтують такими, здавалося б, дрібницями.

Замовляючи дизайн-проект, ви швидше за все замовите електропроект, в якому буде розписано конкретну кількість освітлювальних приладів у кожній кімнаті та кількість розеток.

А які лампочки та світильники будуть розміщені у вашому будинку? Зараз пояснимо для чого ми ставимо всі ці запитання. У магазинах представлений найширший асортимент лампочок різних за потужністю, енергоспоживанням та за якістю світла, яке вони виробляють. Ось про нього ми детальніше і поговоримо.

Екскурс до історії.
Отже, щоб зрозуміти яким світлом, або кольором світять лампи, нам треба трохи заглибитися в їхню історію і поглянути на проблеми «лампобудування» у ретроспективі. Не будемо брати до уваги історію надто давню. Розглянемо звичайну, звичну нам з дитинства «лампочку Ілліча». У ті давнину іншої альтернативи практично не було. Пам’ятаєте, як світила лампа? Приємним, оранжево-жовтим світлом. Ось це світло і називається “теплим”.

Параметр світлової температури зазвичай вимірюють у Кельвінах (і на упаковці багатьох сучасних ламп цей показник є). Світло лампи розжарювання дорівнює приблизно 2000-3000 К (залежно від потужності), біле світло – 4000 К, а «холодне» світло – більше 5000 К.

Сучасні лампи (світлодіодні та люмінесцентні) мають різну колірну температуру, і в залежності від цього можуть впливати на інтер’єр.

Непостійні відтінки
Ви звертали увагу, що з настанням вечора, переходячи на штучне освітлення, кімнати мають властивості темніти? Це відбувається за рахунок заломлення штучного освітлення у кутах кімнати. Тут начебто все ясно і зрозуміло, так і має бути, але при правильному поєднанні кольору стін і освітлення можна уникнути цього.

Якщо у вас зелені стіни (світлі відтінки зеленого), то при теплому світлі він йтиме в салатовий, приємний і життєрадісний. А ось при холодному освітленні, набуде відтінку морської хвилі. І тут уже вам робити вибір, якого ефекту ви хочете досягти.

Крім того, що кольори, залежно від освітлення, змінюють свій відтінок, потрібно враховувати фізіологічний фактор. Тепле світло сприймається нашим мозком і асоціюється з ранковим або вечірнім годинником. Відповідно, таке освітлення підійде до дитячої або, наприклад, на кухню. Тому що вкласти дитину завжди проблема, а таке світло налаштовуватиме її ще до того, як вона ляже спати.

Порада для тих, хто постійно працює: якщо ви проводите ранок за чашкою кави, а вечір за вечерею там же, краще створити атмосферу, що відповідає часу доби за допомогою теплого світла.

Якщо у квартирі є кабінет, робоча зона або письмовий стіл дитини школяра їх, звичайно, краще висвітлювати холодним світлом, щоб можна було фокусувати увагу та концентруватися.

В інших приміщеннях вибирайте тип освітлення залежно від кольору стін. Бажаєте приглушити кольори, вибирайте холодне світло ламп. Бажаєте оживити та зробити інтер’єр яскравіше використовуйте лампи теплого світла. Не забувайте про те, що матові стіни вимагатимуть більшої кількості світла, ніж кімната з глянсовими поверхнями, що відбивають.

Оскільки світло має безпосередній вплив на психіку людини, головне не переборщити. По можливості оснащуйте всі приміщення димерами, це допоможе вам регулювати яскравість освітлення залежно від часу та обстановки.