Як вибрати вдале планування

Типова квартира спочатку пропонує вам певний спосіб життя. Квартири із вільним плануванням дають невеликий простір для творчості. Але що необхідно враховувати при покупці житла, щоб планування не ускладнювало життя?

Вибір квартири з вдалим плануванням – питання не пусте. Саме від неї залежить комфорт вашого життя у новій квартирі. Зараз для багатьох покупців квартири важливі не лише квадратні метри та розташування будинку, а й інші характеристики житла. Вадим Ламін, керуючий партнер агентства нерухомості SPENCER ESTATE, зазначає, що попит на ті чи інші квартири залежить від сегмента нерухомості. Так у бізнес-класі сьогодні найзатребуванішими є квартири з двома спальнями, кухнею-вітальнею, двома санвузлами та гардеробною. Площа такої квартири – 120-150 кв. У класі «комфорт» покупці мають менші фінансові можливості, а отже, готові та задовольнятися меншим. Тут популярні більш прагматичні рішення та менші розміри – до 80-85 кв.м. В економ-класі найходовішим товаром є однокімнатні квартири площею близько 40 кв.

Однак кількість кімнат та метраж не всі параметри, якими необхідно керуватися при виборі майбутнього житла. Досить часто покупці керуються власним досвідом. Як вибрати вдале планування покупців житла в доступному сегменті вже стикалися з дефектами планувань у своїх квартирах і будинках. Марія Літинецька, генеральний директор компанії «Метріум Груп», зазначає, що «найчастіше невдалі планування зустрічаються в проектах економ-класу, де основна частина споживачів не розпещена: люди більшу частину свого життя проживали в панельних будинках радянського періоду споруди, де багато несучих стін і поняття «змінити планування» в принципі не існує. Вважається, що люди звикли до таких незручностей, тож і так усі куплять». Однак зараз ринок Московського регіону пропонує широкий вибір об’єктів, що будуються, тому шанс знайти «квартиру своєї мрії» досить великий. Але вибирати треба ретельно та з розумом. На що необхідно звертати увагу?

Ефективність планування

Фахівці «МІЕЛЬ-Новобудови» зазначають, що «найбільше значення для покупця має співвідношення житлової та загальної площі. Клієнт не готовий переплачувати за простір, що нефункціонально використовується: занадто великі коридори, темні кімнати або комори, в яких немає гострої необхідності, кімнати неправильної форми». За даними компанії «ГРАС» 90% покупців віддають перевагу кімнатам традиційної прямокутної форми.

Марія Літинецька звертає увагу, що кімнати неправильної форми часто роблять таке приміщення незручним: «На ринку зустрічаються приклади, коли кімнати робляться зі складною конфігурацією, наприклад, з виникненням гострих кутів усередині приміщення. У таких кутах практично нічого не можна розмістити. Максимум, що може зробити власник, це організувати там якусь шафку або поставити фікус. Також сама кімната у квартирі може бути у формі багатогранника з одним глибоко посадженим вікном, яке освітлює не всю площу, а лише невелику частину. Звичайно, це не найбільше лихо. Просто така квартира вимагає особливого підходу, зокрема, залучення дизайнера, який зможе вміло і грамотно обіграти цю «фішку». Однак це спричиняє додаткові витрати».

Правильне зонування

Марія Літинецька звертає увагу, що у вдалому плануванні має бути правильне зонування. Квартири, де цього правила не дотримано, викликають низку труднощів у власника. До помилок можна віднести лінійне планування у квартирі з великою кількістю кімнат. У цьому випадку виникають довгі, темні коридори, а також інші простори, що слабо інсолюються, які незрозуміло як використовувати.

Бувають на ринку та інші приклади незручного зонування. «Наприклад, в «однушці» санвузол розміщений практично в середині квартири і поділяє собою кухню та вітальню. Через специфічне розміщення сантехнічного стояка, покупець надалі не зможе за бажання об’єднати кімнати. Крім цього, у такій квартирі ще й збільшена площа коридору», – зазначає експерт.

Висота стелі

Сучасний клієнт звертає увагу на все, в тому числі і на висоту стель. Крім цього, експерти «МІЕЛЬ-Новобудови» зауважують, що люди чудово розуміють, скільки простору «з’їдають» комунікації, повітропроводи від кондиціонерів, навісні стелі, вирівнювання підлоги, і легко вираховують остаточну висоту стель квартири. Мінімальна прийнятна висота в чистовій обробці зараз – 2,8 м, на найменше знайти покупця дуже важко.

Освітленість

Питання природного висвітлення також важливе. По-перше, важлива кількість вікон. По-друге, пріоритет віддається більшим. Крім цього, бажано, щоб вікна виходили на різні боки світла та дозволяли провітрювати кімнати.