Штукатурні роботи своїми руками

Всі ми, стикаючись з ремонтом квартири, насамперед продумуємо його деталі та черговість. Найпершим етапом ремонту прийнято вважати штукатурні роботи. Від їхньої якості повною мірою залежить весь наш подальший ремонт. Звичайно ж для цих цілей краще запросити бригаду професіоналів, але можна зробити штукатурні роботи своїми руками.

На самому початку необхідно добре підготуватися, провести демонтаж старих матеріалів, вирівняти та зачистити поверхню, закласти всі стики та тріщини спеціальним розчином. Після цього потрібно очистити поверхню від бруду та пилу, а перед нанесенням штукатурки їх потрібно змочити водою. Тільки після цього можна приступати безпосередньо до штукатурним роботам.

Залежно від призначення, штукатурні розчини бувають трьох видів:

– Звичайна штукатурка – найпростіший і найпопулярніший вид штукатурки. Він використовується для захисту стін від негативного впливу навколишнього середовища, запобігає їх руйнуванню, а також відмінно вирівнює будь-які поверхні. Вже на неї ми можемо наносити декоративну штукатурку, клеїти шпалери або класти плитку.

– Спеціальна штукатурка – виконує ряд корисних функцій, таких як звукоізоляція, теплозбереження, рентгенозахист приміщення.

– Декоративна штукатурка – несе в собі естетичну функцію, використовується на кінцевому етапі обробки стель, стін та інших поверхонь.

Штукатурка стін

Штукатурка може наноситися як ручним, так і машинним методом. Звичайно ж, ручний метод буде більш трудомістким. Варто зауважити, що воно того варте. Така штукатурка буде нанесена якісніше і швидше висохне.

При виборі розчину для штукатурки насамперед потрібно враховувати, наскільки це вологе приміщення, чи воно опалюватиметься і звичайно ж якого результату ми хочемо досягти. Якщо виникають сумніви, краще проконсультуватися з фахівцем, безпосередньо при купівлі цього будматеріалу.

– Для оштукатурювання цегляних стін зазвичай використовують цементний розчин, в який додають трохи вапна. Тут головне не перестаратися з товщиною шару штукатурки, він повинен бути не більше 3 см, в іншому випадку, він буде тріскатися, відпадати і необхідно буде додатково армувати поверхню.

– Для оштукатурювання стін з облицювальної цегли потрібно більше часу та сил, так як така поверхня більш гладка і необхідно буде застосувати арматуру та додатково проґрунтувати стіну.

– Для оштукатурювання стін із бетону використовують розчин, в який додатково потрібно додати гіпс та кварц. Так ступінь зчеплення суттєво збільшиться. Такі поверхні вже мають шорсткість і проблем з їхньою штукатуркою виникнути не повинно.

– Для оштукатурювання стін з пінобетону використовують розчин із цементу та гіпсу. Але такі поверхні потрібно попередньо обробити ґрунтовкою глибокого проникнення.

Штукатурка стін

Склад штукатурного розчину та приготування:

Як ви знаєте, штукатурний розчин виготовляється з цементу та піску. На одну частину цементу припадає три чи чотири частини піску. Це залежить від якості самого цементу. Пісок необхідно брати до однієї фракції, без сміття. Перед приготуванням пісок потрібно просіяти.

Для приготування розчину в ємність заливаємо воду і сюди додаємо трохи суміші, все це ретельно перемішуємо, після чого досипаємо всю суміш і продовжуємо вимішувати дрилем з міксерною насадкою. Необхідно це робити доти, поки ми позбудемося всіх грудок. Після того, як суміш трохи настоїться, можна додати ще штукатурку або воду в ємність, для того щоб вийшла суміш потрібної консистенції. Приготовлену суміш потрібно використовувати протягом півгодини.

Технологія нанесення штукатурки своїми руками включає нанесення трьох шарів, один за одним з невеликими перервами. Варто зауважити, що кожен наступний шар наноситься лише після повного висихання попереднього.

Перший шар – оббризк. Він має консистенцію сметани. При нанесенні використовується технологія закидання його на стіни в довільному порядку. Це робиться для того, щоб розчин краще проникав у всі порожнечі.

Другий шар – ґрунт. Він більш густий і тістоподібний. Починати наносити його можна лише після повного висихання оббризку. Потрібно накинути розчин на стіну, розрівняти за допомогою правила знизу вгору.

Третій шар – накривка. Цей шар теж має сметаноподібну консистенцію. Перед нанесенням потрібно максимально вирівняти грунт і змочити його водою. Потім нанести тонким шаром розчин. Далі необхідно розрівняти нерівності напівтерком і не чекаючи висихання виконати затирання.

Після всіх цих робіт стіна повинна вийти абсолютно рівною. Цього домагаються затіркою та вирівнюванням. Надалі можна нанести на неї декор або поклеїти шпалери. Красиві стіни згодом створять атмосферу комфорту та затишку у вашому будинку та радуватимуть вас ще багато років.