Святкове сервірування: як оформити ідеальний стіл

По-перше, дістаємо з шафи скатертину: це і красиво, і стіл захищає, і приглушує стукіт посуду. Зрозуміло, що скатертина має бути чистою, накрохмаленою і за розміром відповідати столу. Ідеально, якщо кінці скатертини на 25–30 сантиметрів довші за стільницю. Про паперові скатертини та клейонки не треба і згадувати: краще зовсім нічого, ніж ці винаходи сучасної промисловості. Навіть дитяче свято не заслуговує на паперову скатертину та одноразовий посуд! Гарний смак виховується змалку. А вся ця одноразова краса з діснеївськими героями доречна лише на пікніку.

Білосніжна скатертина виглядає найкраще: вона надає столу особливої ​​урочистості і з нею поєднується будь-який посуд. Але якщо душа вимагає чогось неординарного і живішого, можна пограти з кольором. При цьому слід врахувати привід, за яким збираються гості, колір та фактуру посуду та текстилю. Все оздоблення столу має справляти гармонійне враження, змушувати гостей оцінити вашу вишуканість.

Останнім часом популярні скатертини бежевого та кремового кольорів. Виграшно можуть виглядати оливкові та фісташкові відтінки. А для деяких свят підійдуть яскраві кольори. Стіл можна накрити різнокольоровою скатертиною, якщо її малюнок поєднується з кольором посуду.

Зараз можна купити все. Є скатертини, оброблені мереживами (що дуже модно цього сезону) або вишивкою, є з жакардовим візерунком. Сучасні колекції столового текстилю дозволяють підкреслити стиль та унікальність вашого будинку.

По-друге, дістаємо святковий сервіз та сервіруємо стіл. Повсякденний посуд, швидше за все, не створить відчуття свята. На порцеляну, як і на все, є своя мода. Сьогодні у моді розкіш, яка кричить про це. Такий посуд повністю покривають золотом, платиною чи сріблом, навіть прикрашають кристалами Swarovski.

Як завжди, непотоплювана класика, особливо посуд у стилі ампір чи бароко. Тут також можна зустріти позолоту, розфарбовування на кшталт патини на бронзі, химерні завитки та орнаменти.

У моді політ дизайнерської фантазії. А дизайнери, як відомо, народ із вигадкою, от і виходять сервізи з ручками у вигляді метеликів, бабок, голів коней чи інших тварин, і навіть посуд, що імітує м’ятий папір.

Ну а головний тренд сезону — мінімалізм та простота. Вітаються лаконічні форми, відсутність декору або його окремі елементи. У моді біла, чорна, фіолетова та оливкова гамма.

Але повернемося до нашого столу. Слід не забути про глечик з водою, хлібницю, сільничку та перечницю, швидше за все, знадобляться гірчичниця та спеціальні судини для приправ: навряд чи пластикову пляшку оливкової олії можна видати за сучасний декор. Якщо заздалегідь подумати про те, що може знадобитися до ваших страв, то й бігати зайвий раз на кухню не доведеться, та й гості переконаються, що ви ідеальні в усіх відношеннях.

Третя неодмінна деталь сервірування – полотняні серветки. Серветки повинні поєднуватися зі скатертиною, найчастіше їх купують разом. Найкращий варіант, коли серветки того ж кольору, що й скатертина, але їхня тканина більш тонка. Якщо ви людина креативна, то вам не складно скласти серветки дивним чином, а якщо ваші здібності лежать в іншій області, то головне — покласти на кожен комплект тарілок чисту серветку.

Можна закріпити серветки за допомогою спеціальних кілець. Кільця можна зробити і самому. Наприклад, нанизати на дріт намистини та закріпити, а можна просто обв’язати серветку красивою стрічкою. Тут все залежить від фантазії та вмілих рук.

Полотняні серветки призначені для того, щоб одяг не забруднити, а ось губи слід витирати паперовими, тому про паперові серветки треба пам’ятати та поставити на стіл у спеціальних підставках.

Якщо хочеться створити особливу святкову атмосферу за столом, слід подумати про квіти. Зрозуміло, що, виявляючи свій смак, ви оберете квіти, які поєднуватимуться з усім оздобленням столу, не обсипатимуться і матимуть сильний аромат.

Не підійдуть високі вази: квіти в них заважатимуть спілкуванню. Букетики краще виглядають у невисоких вазочках або плоскому посуді. Можна розмістити два-три невеликі букети в різних частинах столу, а можна прикрасити стіл розсипаними квітами. Квіти на столі створюють особливий настрій. Теплі відтінки створять веселий настрій, квіти холодних тонів підкреслять атмосферу урочисто.